Vi var livrädda för besök!

Tamara och Dali födde sitt barn alldeles för tidigt i graviditeten. Tamara drabbades av havandeskapsförgiftning som ledde till att förlossningen sattes igång tidigare än planerat. Det var en känslosam och turbulent resa som ingen av de två var redo för.

Parets pojke, Milian, är nu fem månader gammal med knubbiga händer och runda kinder. Han har fortfarande inte träffat sin släkt eller föräldrarnas vänner. Besök är varken rekommenderat eller tillåtet.

När paret försöker berätta om sina känslor och tankar under de första dagarna och veckorna tårar sig ögonen på de både. De har svårt att sätta ord på sin upplevelse, men de vill ändå berätta för andra om sitt liv efter sjukhuset.

”Man känner sig ensam, förvirrad och trött och behöver all hjälp man kan få. ”

Vad var svårast när ni kom hem från sjukhuset?

-Första tiden var turbulent. Som nybliven förälder är man väldigt känslig och rädd för att göra misstag och man vill gärna få stöd från omgivningen. Inte blir det lättare med en prematur som knappt väger två kilo. Man känner sig ensam, förvirrad och trött och behöver all hjälp man kan få. Men det går inte att få den hjälp man behöver eftersom man inte får träffa någon. Dessutom vill man så gärna visa upp sin bebis för vänner och familj. Vi måste tänka på vår lilla skatt och hans bästa.

Hur reagerar era nära och kära på att de får vänta i månader innan de får träffa er och den nyfödde?

-Jag saknar människor, speciellt saknade jag min mamma i början när man var så osäker och skör. Idag gör tekniken det lättare och vi har telefonkontakt med många och möjligheten  till videosamtal har gjort att många åtminstone fått se vår son via mobilen. Ingen i vår omgivning har varit med om något liknande så vi fick verkligen förklara vår situation för alla som vill hälsa på. Har man inte varit med om det så är det svårt att förstå vad det innebär med ett prematurt barn. Situationen var kritisk för Milian under det första veckorna och hans hälsa var viktigast. En liten infektion kan få traumatiska följder får ett så här litet barn. Vi ser verkligen framemot nästa månad då vi kommer att kunna börja träffa folk och vara sociala igen.

”Han vägde 1065 gram när han föddes och hade efter några dagar gått ner till 970 gram.”

Vad ska man tänka på när man åker hem med en för tidigt född bebis?

-Vår son föddes i vecka 29 +1. Han vägde 1065 gram när han föddes och hade efter några dagar gått ner till 970 gram. Vi fick vara på sjukhuset i 2 månader och alla besök var totalförbjudna, även besök av familj och vänner. Dagen innan nyår fick vi komma hem och då vägde han 2250gram, var två månader gammal och fortfarande väldigt liten. Även om vi fick åka hem så fick vår son fortfarande inte träffa något folk, då hans motståndskraft ännu inte var fullt utvecklad. I och med att han är född i november, då det är extra många virus och förkylningar i omlopp, så var det extra viktigt att inte träffa folk. Ett speciellt virus läkarna varnade oss för var RS-viruset.

RS-virus

RS-virusinfektion börjar ofta som förkylning med hosta, snuva och feber med segt slem i näsa och luftrör. Nyfödda och spädbarn under sex månader kan bli ordentligt sjuka med ansträngd hosta och svårigheter att andas. Om ett prematurt barn drabbas av RS-virus så måste man omedelbart åka till akuten.

-Vi har med rädsla för smitta varit extremt försiktiga gällande besök av vänner och familj. De som har barn sedan tidigare måste vara väldigt försiktiga då de största smittobärarna är barn under 6 år.

Det man också ska tänka på är att undvika stora folksamlingar. Man får inte gå och handla med sin bebis, man ska undvika caféer och små utrymmen med många människor. Vi fick inte åka till något köpcentrum eller Maxi där vi vanligtvis brukar handla. Men gå ut och promenera med bebisen går alldeles utmärkt. Att ha så rent som möjligt hemma är mycket viktigt. Har man varit och handlat mat ska man tvätta händerna och använda handsprit, gärna så fort man kommer in genom dörren. Man får absolut inte röka.

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna inom barn och familj: