Växtvärk hos barn

Växtvärk hos barn är inte ovanligt hos barn i förskoleåldern. Växtvärk är smärta i benen som kommer på kvällar och nätter. På dagen känner däremot barnet inte av växtvärken.

Växtvärk drabbar oftast barn i åldern fyra till tio år. Värken i sig är inte farligt, men barnet kan ha mycket ont och den stör ofta nattsömnen. Man vet idag inte vad det är som orsakar växtvärk.

Varför får barn växtvärk?

Även om namnet tyder på att växtvärk har med att barnet växer att göra, så finns det inga bevis för att det faktiskt är så. Det man vet är att växtvärk är ofarligt, övergående men återkommande värk i benen som brukar komma på kvällen eller natten.

De teorier som finns angående växtvärk diskuterar om växtvärk kan vara någon form av träningsvärk (man har dock inte hittat något samband mellan fysisk aktivitet och växtvärk). Andra teorier som diskuteras är att värken kan bero på vätskebrist eller någon mineralbrist som exempelvis selenbrist.

Växtvärk – symptom

Hur vet man då om det är växtvärk? Barn som har växtvärk får oftast värk i underbenen, ofta på framsidan, ont i vaderna, låren och knävecken. Värken kan sitta i båda benen eller variera från sida till sida. Normalt varar det ett par timmar och kommer bara nattetid. Ofta somnar barnet fö ratt vakna av smärta några timmar senare.

Trots att barnet lider av smärtan så kan man inte se någon svullnad eller någon värmeökning på det utsatta området. Utifrån ser allt normalt ut.

Hur kan man lindra växtvärk

Barn som har växtvärk har ofta mycket ont. Smärtlindring i sig kan hjälpa, men närhet och omvårdnad är inte att underskatta. Här är lite tips på hur värken kan lindras:

  • Massage. Att massera benen kan hjälpa till att lindra smärtan. Stelhet gör ofta smärta värre, så genom att få bort den, kan man lindra växtvärken.
  • Värme. Att värma upp området som gör ont kan göra att värken lindras. Testa med varma strumpor, varm vetekudde, benvärmare eller en filt runt benen.
  • Tröst och närhet. Barn mår bättre när de känner sig trygga. Var där hos barnet och visa att du förstår smärtan. Ge barnet vatten och stoppa om barnet. Kanske kan barnet sova er din säng?
  • Högläge. Att barnet sover med benen i högläge kan bidra till att värken blir mindre besvärlig. Prova att lägga upp barnets ben på några kuddar.
  • Ge smärtstillande. Receptfria läkemedel kan hjälpa, men tänk på att det tar en halvtimme innan effekten är fullgod.
  • Stretching. Att stretcha det spända och smärtsamma området kan, liksom massage, lindra smärtan.
  • Kylande gel. Även detta kan användas och ha en avslappnande och lindra effekt på muskler genom en ökad blodcirkulation.
  • Ge vatten. Det finns teorier som utgår ifrån att växtvärk beror på vätskebrist. Om det funkar eller inte låter vi vara osagt, men ett glas vatten gör aldrig skada.

Medicin mot växtvärk

Om barnet lider mycket av växtvärk så kan man ge receptfri smärtstillande medicin till barnet. Receptfria mediciner som innehåller paracetamol, som exempelvis Alvedon eller Panodil, eller medicin som innehåller ibuprofen, som exempelvis Ipren eller Ibumetin, går bra. Rådfråga gärna på apoteket, läs anvisningarna och dosera medicinen efter barnets ålder och vikt.

När ska man söka läkarvård?

Om värken inte ger med sig eller om värken även kommer under dagtid, så bör man kontakta vårdcentralen. Samma gäller om barnet får feber i samband med värk i benen. Växtvärk ger ingen svullnad i benen och om detta uppstår, ska man därför kontakta vården. Detta gäller även om barnet börjar få svårt att gå, börjar halta eller om värken endast är i ena benet eller alltid på samma ställe.

Läs även mer om barns utveckling i olika åldrar.

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna inom barn och familj:

Källa: 1177, doktorn.com, tryggabarn.nu, rikshandboken-bvc.se.