Varför skrattar och ler bebisar?

Det första leendet är fantastiskt! Kanske är anledningen till att din bebis ler inte den du tror, men leendet är lika fint för det.

Bebisar ler av olika anledningar precis som att de kommunicerar genom gråt. Gråt betyder oftast ”hjälp mig med något”! Mat, ny blöja, kall, varm eller trött. Ett leende får istället föräldern att dröja sig kvar och smittar med en fantastik känsla av närhet.

Det första leendet

Redan när barnet är nyfött kan man mötas av ett leende. Det leende du då möts av är sannolikt en slags reflex och beror inte på social kontakt. Barnet försöker helt enkelt att härma den vuxnas ansiktsuttryck och munrörelse. Det är först efter flera veckor som barnet kan ge ett socialt leende, ett s.k. svarsleende. Ytterligare en tid senare kan barnet börja le när de får syn på föräldrar, syskon eller närstående. När barnet är runt tre till fyra månader kan det börja le och skratta åt saker som exempelvis roliga miner eller munpruttar på magen.

Ett barnskratt är som en drog

Det finns studier som visar att mammor (pappor var inte med i studien) får en rejäl kick dopamin när barnet skrattar. Detta resultat kan vara lika kraftfullt som en narkotisk drog. Studien gjordes i USA där forskare lät 28 förstagångsmödrar se bilder av sitt eget och andras barn som är ledsna, skrattar eller ser oberörda ut. Glada barn fick mammornas hjärnor att dra igång dopaminproduktionen som är kroppens eget belöningssystem. Detta är samma ämne som produceras när man njuter av sex, god mat eller något annat som känns meningsfullt i livet.

Tre sorters leende

En bebis ler gärna då de vet att det ger dem föräldrarnas uppmärksamhet. De har under den första tiden tre olika typer av leende som dyker upp vid olika perioder av utvecklingen.

  • Reflexleendet, ett leende som dyker upp redan när bebisen är nyfödd. Föräldrarna blir oftast lyckliga av detta leendet, men i regel beror det endast på en nervryckning precis innan hon håller på att somna. Det kan också inträffa vid andra tillfällen, men även då är det en muskelsammandragning och inte ett leende i den bemärkelse som vi vuxna avser.
  • Det generella hälsningsleendet, kommer ofta när barnet är mellan en och två månader. Detta är ett socialt leende som kommer ofta som svar på ett leende. Barnet kan ofta le på detta sätt till vem som helst, både till föräldrar och till okända människor.
  • Det selektiva leendet, är ett mer personligt leende. Detta leende kommer någon gång efter att bebisen har blivit ett halvår. Bebisen slutar nu att le mot främmande. Hon känner igen ansiktet på sina nära och kära och väljer vem hon vill le till.

Le ofta och var glad. Studier visar att vi ler och skrattar mer som barn än som vuxna och att vi log mer förr i tiden än vad vi gör idag. Ett leende betyder glädje över hela världen så se till att le och skratta oftare.

 

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna inom barn och familj: