Tvättråd för babykläder och barnkläder

Vi får många frågor angående tvättråd för babykläder barnkläder. Vi har därför här samlat de vanligaste frågorna om tvätt av kläder till nyfödda och små barn.

Tvättråd babykläder och barnkläder: ” Tvätta gärna nya kläder och lakan innan de används för första gången.”

Ska man tvätta nya babykläder och barnkläder innan man använder dem?

Nya kläder och textilier innehåller ofta kemikalier för att de exempelvis ska få rätt färg eller för att de inte ska bli skrynkliga eller fuktskadade under långa transporter. Det är tyvärr nästan omöjligt att exakt veta vilka bekämpningsmedel och kemikalier som används under produktionen. Därför bör man alltid tvätta barnets kläder, handdukar, lakan, gosedjur och andra textilier innan de används för första gången. Ofta ges även rådet att undvika kläder med plasttryck eftersom de kan innehålla ftalater.

Vilka tvättråd gäller för babykläder och barnkläder?

Till att börja med så bör du välja parfymfritt tvättmedel när du tvättar saker som ditt barn ska använda. Detta då parfym kan vara allergiframkallande. Det kan även vara bra att använda oparfymerade tvättmedel under graviditeten samt till de vuxna när barnet är litet. Detta för att begränsa antalet kemikalier som barnet får i sig.

Får du fläckar från mat eller bebisbajs som kan vara svåra att få bort så bör du lägga kläderna i blöt så fort du kan så att fläcken löses upp. Häll sedan flytande tvättmedel direkt på fläcken och låt det verka i runt en halvtimme. Tvätta sedan plagget på så hög temperatur som möjligt.

Tvättråd för ytterkläder till barn och baby

När du tvättar barns ytterkläder så ska du tänka på att undvika sköljmedel. Orsaken är att sköljmedel ofta påverkar plaggets vattenfrånstötande funktion.

Varför är det så viktigt att tvätta nya babykläder och barnkläder innan användning?

Nyfödda och små barn utforskar sin omgivning genom att ta på, smaka och suga på saker. Detta gäller även kläder som kan innehålla en del kemikalier. Huden hos små barn är generellt känsligare för kemikalier än vuxna eftersom deras kroppar inte är färdigutvecklade. Om ett litet barn utsätts för samma mängd av ett farligt ämne som en vuxen kan de ändå få i dig mer, eftersom de har tunnar hud och andas snabbare än en vuxen.

Snabba tvättråd för babykläder och barnkläder

– Använd oparfymerat tvätt- och sköljmedel.
– Tvätta dina babykläder innan de används för första gången.
– Köp kläder som tål 60 grader då det ofta krävs för att få bort tuffa matfläckar.

Sist men inte minst: Förvara alltid tvätt- och sköljmedel så att ditt barn inte kommer åt det.

Källa för tvättråd babykläder: 1177, kemi.se, via.se, natural.se