Tips när du ska köpa bilbarnstol

Här har du 11 oberoende tips när du ska köpa bilbarnstol:

 • Skaffa en bakåtvänd stol som är godkänd upp till 25 kilo. Då riskerar du inte att behöva köpa en bakåtvänd stol till. Barnet bör sitta bakåt i bilen upp till 4-5 års ålder. Se till att stolen är EU-godkänd och helst plus-testad.
 • Testa stolen i din bil innan du köper den. Alla stolar passar inte i alla bilar.
 • Be om hjälp med montering av stolen. Undersökningar visar att många stolar är felmonterade.
 • Plockar du in och ut stolen ur bilen ofta kan vara bra att köpa en stol med Isofix-standard. Då är det lättare att montera och liten risk att det blir fel. 
 • Om du handlar begagnat – ta reda på stolens historia. Har den varit med om en krock ska den kasseras.
 • Välj en stol med så höga sidokanter som möjligt. Höga kanter ger ökat skydd vid krock från sidan.
 • Försäkra dig om att baby-
skyddet, bilbarnstolen eller bälteskudden är Europagodkänd och E-
märkt enligt EG-direktiv eller ECE-reglemente 44-03, eller senare
version
 • Babyskydd, bilbarnstol och bältesstol/kudde ska aldrig användas på plats med inkopplad krockkudde. Den kraft som utvecklas när krockkudden utlöses kan vara förödande. Vänd dig till en märkesverkstad när krockkudden ska monteras bort.
 • Barn bör sitta bakåtvänt så länge som möjligt, åtminstone till och med fyra års ålder. Vid en frontalkrock löper ett framåtvänt barn högre risk att drabbas av framför allt nack- och skallskador jämfört med ett bakåtvänt barn.
 • Om barnets huvud sticker upp ovanför ryggstödets kant, är stolen för liten. Välj därför med fördel en stol som är godkänd för barn upp till 25 kg. Då räcker den längre.
 • Om du köper en begagnad stol, se till att den inte är för gammal. En bilbarnstol har en beräknad livslängd på ungefär tio år. Stolen bör dock inte vara äldre än cirka fem år då den tas i bruk av ett nytt barn. När bilbarnstolen åldras finns risk för att materialet blir sprött.

Bilstolens placering

När krockkudden är urkopplad finns det ur krocksäkerhetssynpunkt flera fördelar att ha barnet i framsätet. Krockprov visar en något lägre skaderisk vid en frontalkrock om barnet sitter i en bakåtvänd stol lutad mot instrumentpanelen, jämfört med en bakåtvänd bilbarnstol i baksätet lutad mot framstolens ryggstöd. Vid en sidokollision är barnet mer skyddat på mittplats bak, än i framsätet. Krockar från sidan är dock ovanligare än frontalkrockar.

Lagen om barnbilstol

Enligt lag ska alla under 135cm sitta i särskild godkänd skyddsanordning såsom babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Om barn färdas i bilen utan bilbarnstol och/eller bälte riskerar man böter – 2500kr/barn.

Här kan du köpa din bilbarnstol, babyskydd eller bälteskudde.

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna inom barn och familj: