Storasyskon är farligare i trafiken

Är du äldsta av er i syskonskaran? Då kanske du ska fundera på om det inte är bättre att dina småsyskon tar över ratten. Enligt en ny brittisk undersökning så är förstfödda både farligare och mer själviska i trafiken.

Enligt undersökningen är storasyskon mer benägna att köra för fört, få böter och de hamnar oftare i trafikolyckor. Undersökningen genomfördes av det brittiska försäkringsbolaget ”Privilege car insurance”.

Yngre vs äldre syskon i trafiken

I undersökningen deltog 1395 personer som fick svara på frågor om deras bilvanor. Resultatet avslöjade att 89% av de äldre syskonen kör för fort, 35% av dem har fått böter, 47% irriterar andra förare genom att tränga sig och 46% av dem kör ofta i mittfilen.

17% av storasyskonen erkände dessutom att de sminkar sig bakom ratten, medan 30% erkände att de bryter lagen genom att använda mobilen under färd.

På samma frågor visade det sig att de yngre syskonen klarade sig bättre på alla områden. Man kan såklart tänka att de äldre syskonen är ärligare och står för sina brott och misstag. Statistik om faktiska olyckor bekräftar dock att äldre och förstfödda är inblandade i fler trafikolyckor på brittiska vägar än de yngre småsyskonen.

Hur är det då med ensambarnen? Ofta anklagas dessa för att vara bortskämda eller själviska, men i denna undersökning visar det sig att de är bland de mest hänsynfulla förarna.

Källa: Metro

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna inom barn och familj: