Sov bättre med en gravidkudde

Sömn är som du säkert vet dyrbart. De flesta vet att nyblivna föräldrar ofta har svårt att få tillräckligt med nattsömn. Att du som gravid har svårt att sova talas det inte lika mycket om!

Tänk om du bara visste hur dåligt man kan sova under graviditeten då kramp plötsligt angriper dina ben, anklarna sväller, nästäppan tar överhand eller när barnet inne i magen plötsligt sparkar dig på revbenen. Vändande och vridande för att hitta en bekväm ställning blir besvärande för både dig som gravid och för den som ligger bredvid.

En gravidkudde kan hjälp dig att sova bättre! En gravidkudde är en kudde som är speciellt framtagen för att passa den gravida kvinnan. Då alla är olika så finns de i en mängd olika varianter och former. De olika formerna har olika huvudsakliga fördelar, men målet med alla gravidkuddar är att avlasta belastningen på viktiga punkter såsom mage, rygg, knä, höft och nacke så att du får en god natts sömn.

Snabba tips innan du köper en gravidkudde

  • Lokalisera smärtan och ta reda på var det är du behöver avlasta.
  • Köp en kudde av hög kvalité så att den inte sjunker ihop av din vikt.
  • Säkerställ att kudden har en avtagbart och tvättbart överdrag.

 

Här hittar du gravidkuddar för bättre sömn.

Så använder du en gravidkudde?

När du väl bestämt dig för vilken typ av gravidkudde du behöver så följer det normalt med en instruktion över hur du kan använda kudden. Nästan alla kuddar är formade för att du ska sova på sidan. Var just du behöver stöd är väldigt individuellt, men kuddens grundform talar självklart om var den bäst kan stödja din kropp.

Många av de gravidkuddar som finns tillgängliga stödjer huvud och nacka och ersätter således din vanliga huvudkudde. Har kudden en lång raksida så kan du lägga denna sida jämns med ryggen så att ryggraden håller sig så rak som möjligt under natten. Detta gör att du minskar risken för smärtor i nacke- och skuldror. Utöver att detta hjälper till att hålla ryggen rak så hindrar detta stöd dig från att rulla över i ryggläge.

Har kudden en form där du kan vika in en del under magen, så lägg försiktigt kudden mellan mage och madrass. Magens tyngd kan ofta göra så att dina sido- eller ryggmuskler hamnar snett. Kudden kan här hjälpa till att lyfta upp magen och hålla ryggen rak.

Att ha en kudde mellan knäna eller anklarna kan hjälpa till att avhjälpa trycket på din höfter och om du har tur så kan det även minska risken för svullnader i benen.

Fördelar med en gravidkudde

En gravidkudde har både direkta och indirekta fördelar. Några fördelar är:

Den hindrar dig från att lägga dig på rygg. Under graviditeten ska man undvika att sova på rygg då det gör att trycket från den växande livmodern ökar på ryggmuskulaturen, organen och större blodkärl, vilket i sin tur kan leda till ryggsmärtor, hemorrojder, svullnader och sämre blodcirkulation. Ryggläge kan även öka besvär med nästäppa och halsbränna. Ligg dock inte vaken för att du absolut inte vill landa på rygg, det är inget farligt, bara mer obekvämt. Det viktigast är att du får din vila och att du sover så mycket som möjligt.

Ligg på sidan, och ligg på vänster sida. Detta förbättrar blodtillförseln till barnet, tar bort tryck från levern och hjälper njurarna att göra sig av med restprodukter. Detta kan i sin tur leda till minskad svullnad i området runt händer och fötter. Att ligga på höger sida kommer inte att skada dig eller barnet, men att ligga på vänster sida kan tona ner några av de graviditetsbesvär som annars kan störa din nattsömn. Det viktigaste är dock att du ligger bekvämt.

”Det viktigaste är trots allt att du sover bra.”

Kvinnokroppen är trots allt gjord för att klara av en graviditet så skulle du ligga i en position som på något sätt hindrar barnet från att få tillräckligt med syre eller näring så skulle du vakna upp av smärta, obehag eller av en hård spark från barnet inne i magen. Ligg därför inte orolig och fundera över din sovställning.

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna inom graviditet och familj: