Sommar med nyfödda barn

Första sommaren med en nyfödd bebis kan vara knepig och det är mycket man behöver ha koll på. Hur skyddar man sitt barn ifrån solen på bästa sätt, hur undviker man att den lilla blir överhettad, bör man använda myggmedel och solkräm och behövs någon extra vätska utöver amning eller ersättning?

Nyfödda barn har svårt att reglera sin kroppstemperatur

Bebisar har väldigt svårt att reglera sin kroppstemperatur och har en tendens att bli för varma.Undersköterskan Anneli Granqvist reder ut några av de funderingar som föräldrar ofta har när solen och värmen börjar komma.

Anneli Granqvist, menar att det bästa sättet att undvika att barnet blir överhettat är att klä dem i svala och långärmade kläder. Man bör också undvika att gå ut när det är som varmast ute, mellan klockan 11 och 15.

– De timmarna pa ̊dagen när det är som varmast kan man hålla sig inomhus om man har en bebis, säger hon. Och undvika solen så mycket som möjligt när man är utomhus.

När det gäller heltäckande kläder kan man kontrollera hur bra skydd de ger genom att hålla upp plaggen mot solen. Ju mindre solljus de släpper igenom, desto bättre skydd ger de.

– Man ska förstås aldrig ställa barnvagnen direkt i solen, fortsätter hon. Och inte heller lägga en filt över vagnen, för då får barnet ingen luft. Är man ute länge kan det vara bra att ta upp barnet ibland och låta det ligga på en filt i skuggan. Allt för långa stunder i barnvagnen kan bli väldigt varmt.

Att undvika att åka långa sträckor i en bil är också en god idé, och framför allt om bilen saknar AC. Måste man åka bil ska man tänka på att stanna och ta pauser ofta så att barnet inte blir för varmt.

”Känn på magen eller i nacken för att se hur varmt barnet är.”

Bebisar har sitt eget sätt

Bebisar kyler ned sig genom att svettas. Det är deras sätt att svalka sig och det är därför vanligt att bebisar är blöta av svett, framför allt på huvudet men även på resten utav kroppen. Men hur märker man om barnet skulle vara överhettat?

– Det ser man på dem, de ser varma och röda ut och blir väldigt trötta. Da ̊behöver de svalkas. För att svalka ett överhettat barn kan man klä av barnet och ta in det i ett svalt rum, badda det med kallt vatten flera gånger och fläkta det antingen med en fläkt eller med en tidning. Det är alltid bra att ta kontakt med sjukvården, de kan vägleda och berätta om man behöver åka in till akuten.

Fästingar och andra insekter

Om barnet har varit i gräset är det viktigt att hålla koll efter fästingar. Gör en noggrann kontroll vid blöjbyten. Hittar du någon så tar du bort det med en pincett, så nära huden som möjligt.

– Håll koll på ̊huden någon vecka efter, en röd ring är tecken pa ̊Borrelia och då behövs penicillin.

Hur skyddar man barn från mygg och andra insekter, är det okej att använda myggmedel på bebisar?

– Man ska undvika att använda myggmedel eftersom de kan innehålla ämnen som inte är bra för små barn. Skyddande kläder och myggnät till barnvagnen är det bästa.

Vid getingstick lindrar det om man baddar med kylbalsam eller kallt vatten. Getingstick är sällan farligt, då det endast är ett fåtal som är allergiska mot det och man dessutom måste stickas två gånger innan man reagerar på det.

Vätska

Huruvida man ska ge bebisen vatten eller inte finns det ofta delade meningar om. Medan vissa menar att bebisar helst inte ska dricka det eftersom deras njurar inte klarar av för mycket vatten, medan andra tycker att det är självklart att ge bebisen vätska när det är varmt. Då kan man ge barnet vatten ur en nappflaska.

– Om barnet ammar eller får ersättning och äter normalt så behöver de ingen extra vätska, säger Anneli. Det är först när de börjar äta vanlig mat som de behöver extra vätska när det är varmt.

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna inom barn och familj: