Sängvätning hos barn – 8 praktiska tips för föräldrar

Hur kommer man tillrätta med detta problem? Sängvätning hos barn är mer vanligt än vad många tror och det är vanligare hos pojkar än hos flickor. Det kan hända av en rad olika anledningar som kan förknippas med hälsa eller ärftlighet. 

Här kommer lite praktiskt tips att ta till om ditt barn är sängvätare.
 

 1. Innan du blir arg på barnet, prata med läkare, be om hjälp och stöd. Barn upplever sängvätning som något mycket pinsamt så ge barnet stöd och kärlek istället.
 2.  

 3. Se till att barnet inte dricker vatten innan sängdags och skydda madrassen med plastöverdrag i förebyggande syfte. Detta är bättre än att börja använda blöjor igen.
 4.  

 5. Motivera barnet till att gå på toalett innan sängdags och eventuellt väcka det under natten för att urinera åter en gång.
 6.  

 7. Det finns tabletter mot sängvätning som gör att urin koncentreras så att den ska få plats i urinblåsan. Tabletterna innehåller ett ämne som många barn med denna problematik har brist på. Tabletter är receptbelagda.
 8.  

 9. Skydda barnets privatliv och berätta inte för andra som inte kan hjälpa till med problematiken. Framförallt ska du undvika att prata med andra om det framför barnet.
 10.  

 11. Var positiv, sansad och grips inte av panik. Allting går att lösa. Är man lugn och informerad är det lättare att hitta svar och hjälp.
 12.  

 13. Skaffa en diskret nattlampa till barnrummet och se till att en ren pyjamas är nära till hand om barnet behöver byta om under natten.
 14.  

 15. Det finns ingen generell lösning! Sängvätning kan vara ett mycket långlivat problem. Beväpna dig med tålamod och visa din positiva och optimistiska inställning för barnet.

 

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna inom barn och familj: