Regler för julklappsspelet

Julklappsspelet är ett kul och roligt tidsfördriv som kan spelas både som komplement till den vanliga julklappsutdelningen eller istället för de vanliga julklapparna. 

Det finns olika sätt att införskaffa själva julklapparna till spelet. Vanligast är att alla deltagarna i spelet köper en eller flera julklappar, beroende på vad man kommit överens om. Bestäm i förväg ett ungefärligt pris på vad julklapparna bör kosta. Alternativet är att en person tar på sig att inhandla alla julklapparna.

Innan ni börjar spela julklappsspelet så lägg alla julklapparna i en hög på bordet.  Turas sedan om att slå med tärningen. Den som får en 1:a eller en 6:a får ta en julklapp ur högen. När alla julklappar är tagna ur högen så fortsätter julklappsspelet genom att man sätter en tidtagare på en överenskommen tid, exempelvis 10 minuter. Ni fortsätter sedan att slå med tärningen, men istället för att ta en julklapp från högen (som nu är borta),väljer ni nu istället från vilken deltagare ni vill ta en julklapp. När tiden är ute så behåller ni de julklappar ni har framför er.

Julklappsspelet – Regler

Här går vi igenom de vanligaste reglerna för julklappsspelet.

Del 1 av julklappsspelets regler

1.       Lägg alla julklappar i en hög på mitten av bordet eller i mitten av ringen, om ni istället valt att samlas på golvet.

2.       Sätt er ner och bestäm vem som ska börja. Det kan var den som är äldst eller yngst alternativt den som skriker högst.

3.       Bestäm vilket eller vilka siffror på tärningarna som ska ge utdelning. Få siffror tenderar att göra spelet långsamt, så välj gärna två siffror. 1 och 6 brukar vara bra.

4.       Gå varvet runt bland deltagarna och när någon får rätt siffra så får de välja en julklapp ur högen. Fortsätt tills klapparna är slut. Inga klappar får nu öppnas.

Del 2 av julklappsspelets regler

5.       Nu ska ni bestämma hur länge ni vill spela. Mellan 5-15 minuter är lagom. Ställ en tidtagare/äggklocka som låter när tiden är ute (Ingen får se eller veta hur mycket tid det är kvar).

6.       Fortsätt nu att slå tärningen, med skillnaden att den som nu får rätt nummer, tar julklapp från valfri deltagare.

7.       När klockan ringer är julklappsspelet slut. Alla får behålla de julklappar de har och det är fritt fram att öppna. Om någon saknar julklapp så är det vanligt att den får välja en av den som har flest.

Förberedelser

  • Se till så att ni har ett stort bord som alla kan sitta runt.
  • Bestäm hur många julklappar ni ska köpa så att alla köper lika många. Sätt även ett prisintervall för vad julklappen/julklapparna ska kosta, vanligtvis 80-120 kronor.
  • Slå in era paket så att de ser spännande ut. Halva nöjet är att skapa ett begär för någon värdelös pryl.
  • Du som anordnar spelet bör införskaffa en eller två tärningar samt se till så att ni har en tidtagare att använda.

Tips på julklappar

Hitta leksaker och andra presenter som är i lagom prisklass för julklappsspelet. Sök här <– för att hitta presenttips.

 

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna inom barn och familj: