Råd om barnstol

Denna artikel  är en sammanfattning av konsumentverkets råd om vad du ska tänka på när du köper barnstol. Fallolyckor från just barnstolar är en relativt vanlig olycka som oftast drabbar barn upp till tre år.

Råd när du köper barnstol

En barnstol ska vara bekväm för barnet samtidigt som den ska vara smidig och underlätta i matsituationen. En bra barnstol hjälper till att göra måltiden roligare och lättare för både barn och förälder. När du köper barnstol ska du tänka på det här:

  • Stolen ska vara stabil.
  • Stolen ska gärna gå att fästa i bordet, eller ha ett inbyggt bord.
  • Välj en stol med trång sittdel eller använd midjebälte.
  • Håll barnet under uppsikt när det sitter i stolen.
  • Låt inte barnet klättra i och ur stolen på egen hand.

Varför sker många olyckor vid användning av barnstol?

Tyvärr sker det relativt ofta olyckor där barnstolar är inblandade. Barn tycker om att testa sig fram och trycker och sparkar gärna för att se vad som händer. Flest olyckor vid användande av barnstol inträffar när barnet sitter i stolen och trycker ifrån med fötterna mot bordet.

För att undvika den typ av olycka så bör du välja en stabil stol som antingen har ett eget monterat bord alternativt att stolen går att fästa i bordet. Det är även viktigt att barnet inte kan klättra ur stolen själv. I många barnstolar finns det ett bälte som ser till så att barnet inte försöker resa sig i stolen. I andra fall kan barnstolen ha en trång sittdel som hindrar barnet från att dra upp benen på sitsen och på så sätt gör att barnet inte kan resa sig.

Källa: Hallakonsument.se