När ska mitt barn stanna hemma från förskolan?

Med vintern kommer också förkylningar och influensa. För dig som förälder till ett förskolebarn så kan höst och vinter innebära många dagar hemma med sjukt barn. När ska man då stanna hemma och när är det okej att lämna barnet på förskolan?

Allmäntillståndet avgör – hemma från förskolan

Det är egentligen inte svårare än så. Ett barn vars allmäntillstånd visar symptom på trötthet och orkeslöshet ska stanna hem. Är barnet piggt nog för att orka leka hela dagen så kan barnet normalt gå till förskolan. Ett hängigt barn med feber ska alltid stanna hemma från förskolan. Likaså om barnet har feber men är piggt i övrigt.

Att barn smittar varandra är svårt att påverka. Ofta smittar en sjukdom redan dagarna innan den bryter ut. För att stoppa stora utbrott av magsjuka eller kräksjuka är det viktigt att även syskon stannar hemma från förskolan, även om de inte är sjuka. Inkubationstiden vid denna typ av sjukdomar är normalt 48 timmar. Även om ett syskon till ett barn som drabbats av maginfluensa är friskt på morgonen så kan syskonet bära på sjukdomen och smitta alla sina kamrater innan symptomen visas. Att låta syskon till sjuka barn vara på förskolan är bara egoistiskt av dig som förälder. Om alla föräldrar hjälps åt att verkligen hålla smittade och potentiellt smittade barn hemma, så minskar risken för att smittan ska spridas vidare.

Utöver magsjuka så finns det en mängd andra sjukdomar som är väldigt smittsamma och där rekommendationen är att barnet ska stanna hemma från förskolan. Detta tills barnet är helt friskt plus ett extra vilodygn. Exempel på denna typ av sjukdomar är svinkoppor, höstblåsor, influensa, vattkoppor och halsfluss. Tvekar du kring ditt barns hälsotillstånd ska du alltid kontakta vården. Om barnet har en sjukdom som kräver antibiotika så bör det stanna hemma i minst två dagar in kuren då sjukdomen fortfarande är smittsam de första dagarna av behandlingen.

Vid förkylning och ögoninfektion

En förkylning håller ibland i sig i flera dagar eller veckor. På de flesta förskolor är det okej att barn går till förskolan när det tjocka slemmet har försvunnit och barnet är feberfritt. Hosta och rinnig näsa kan med andra ord vara okej, så länge allmäntillståndet är bra.

Om barnet har röda och varig ögon, men inte är förkylt så är det sannolikt en ögoninfektion. Detta är mycket smittsamt och barnet bör stanna hemma från förskolan tills infektionen är helt borta.

När kan barnet gå tillbaka till förskolan

De flesta läkare och förskolor rekommenderar att barn ska ha minst ett feberfritt dygn, utan febernedsättande medicin, innan det går tillbaka till förskolan. Vid magsjuka bör barn och övriga familjemedlemmar stanna hemma åtminstone 48 timmar efter det att den senaste familjemedlemmen insjuknat.

Att sjukdomar avlöser varandra kan det kännas hopplöst och stressfullt. Tyvärr är detta en del av livet med barn. Försök att ta det som det kommer. Om du kan så nyttja tiden till att komma nära ditt barn. Läs en bok, se en film eller pyssla tillsammans. En dos extra kärlek är ett bra sätt att bota de flesta sjukdomar.

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna inom barn och familj: