Mors dag

Mors dag är en högtid när barn firar sina mammor. I Sverige firas den sista söndagen i maj månad. I USA, Danmark och Finland firas mors dag den andra söndagen i maj, medan norrmännen firar högtiden den andra söndagen i februari.

Att vi firar Mors dag senare än de flesta andra länderna kan bero på att möjligheten för att kunna plocka blommor till mamma är större i slutet av maj.

Mors dag firades i Philadelphia 1908 för allra första gången

Det startade den 10 maj 1908 i Philadelphia när lärarinna Ann Jervis hedrade sin mamma på årsdagen av hennes bortgång. Hon pyntade kyrkan och delade ut vita nejlikor till alla som besökte kyrkan den dagen. Varje år sedan dess har Mors dag firats och med tiden spridits över nästan hela världen. Mors dag firandet kom till oss i Sverige 1919 och togs då väl emot av svenskarna. Året 1920 publicerades en artikel i tidningen med anvisningar för hur man skulle fira denna dag. En del av dessa anvisningar visas i denna bild. Den fullständiga texten hittar du precis nedanför.

Mors dag

 

  1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
  2. Mor hälsas på morgonen med sång av barnen.
  3. Hon bjudes före uppstigandet på godt kaffe och bröd, beredt av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
  4. Hon beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
  5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp, utantill och ur detta häfte, och hjärtats tack bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft. Barnen utbedja sig för Mors förlåtelse för all ohörsamhet och bristande tacksamhet, för allt som vållat Mor sorg, suckar, bekymmer och svårigheter.
  6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållits på Mors dag.

 

Mors dag är den mest uppmärksammade temadagen. Det viktigaste av allt är att man visar sin mamma uppmärksamhet och visar för henne hur mycket man älskar och uppskattar henne. Överraska gärna med lite choklad, blomma eller annat gott hon gillar.

Grattis alla mammor för att ni är mammor och ha den äran på Mors dag!

 

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna inom barn och familj: