Med värmen kommer också fästingar

Visst är det härligt med sommar! Detta är tiden då man kan leka ute i trädgården, ha picknick i naturen eller ta mysiga promenader i skogen. Men det är inte bara vi och barnen som njuter av sommaren.

Fästingar blir aktiva när temperaturen stiger över fem grader. Fästingar är små parasiter som är släkt med kvalster och spindeldjur och lever på att suga blod från fåglar, däggdjur samt reptiler och groddjur. De gillar skuggiga och fuktiga platser. På barn sätter sig fästingarna ofta runt öronen och hårfästet.

Fästingbett kan leda till sjukdom

Risken för sjukdom är inte så stor men om det skulle hända kan bettet leda till sjukdomar som kan vara besvärliga och ibland  även allvarliga. Hittar du en fästing ska du ta bort den så fort som möjligt. Använd en pincett eller en fästingborttagare. Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Om fästingens käkparti blir kvar i huden, oroa dig inte. Kroppen brukar stötta bort den del som eventuellt är kvar i huden. Använd desinfektionsmedel på det ställe där du eller barnet fick bettet. Om du inte har desinfektionsmedel till hands så kan du tvätta med tvål.

Det kan hända att inflammation uppstår efter en tid, vilket gör det viktigt att hålla koll på bettet. Om en rund ring visar sig runt bettet (som är större en 5cm i diameter) efter cirka en vecka efter tillfället då du plockade bort fästingen så bör du omedelbart kontakta en läkare. Det ska du också göra om du känner dig illamående, ovanligt trött, har muskelvärk och huvudvärk samt om du får feber (samma symptom som vid influensa). Det är dock mycket vanligt att man efter ett fästingbett får en mindre rodnad eller klåda. Detta brukar normalt gå bort efter ett par dagar.

Hur kan barn skydda sig mot fästingbett?

Om barnen ska springa runt och leka i skogen är det bäst att använda långa byxor och ärmar samt stövlar. Fästingar trivs bra i skogen där det är skuggigt och fuktigt. Myggmedel sägs kunna förstärka skyddet ytterligare.

Leta efter fästingar på kroppen när du och barnen har vistats ute. Be någon kontrollera där du inte själv kan se. Kontrollera barnen när de varit ute och ta bort eventuella fästingar. Fästingar sätter sig ofta på övre delen av kroppen, i hårbotten och på delarna bakom öronen. Ett annat tips är att låta barnen ta en dusch så snart ni kommer in. Genom att göra det så spolas eventuella fästingar av under sin rundvandring på kroppen innan de hittat rätt plats att bita sig fast på.

Om du bor eller vistas i områden som är klassade som riskområden för TBE virus så bör du vaccinera dig.