Leksaker till barn under tre år

Små barn har ofta en förmåga att utsätta leksaker för den tuffaste av alla utmaningar. De testar leksakerna med kraft, styrka och vätska. Det låter kanske tuffare än vad det är, men barn biter, kastar och slår ofta på/med sina leksaker.

Varför är det viktigt att köpa rätt leksaker?

Barn som är under tre år undersöker ofta saker med munnen och det är då lätt att få smådelar i halsen. Innan du ger barnet en ny leksak bör du därför känna rycka och dra i leksaken för att vara säker på att ingenting lossnar. Redan när du köper en leksak bör du vara observant på att leksakerna verkligen är anpassade efter barnets ålder, förmåga och kunskapsnivå.

Leksaker till barn under 3 år ska vara CE-märkta

När du köper leksaker till de minsta barnen så ska du leta efter CE-märkningen. Denna märkning ger dig en vägledning för om en leksak är lämplig eller inte för barn under tre år. Den innebär att tillverkaren försäkrar att leksaken uppfyller EU:s gemensamma krav på säkerhet och leksaksstandarden SS EN 71. Leksaken ska också vara märkt med tillverkaren eller importörens namn eller varumärke. Helt anonyma leksaker kan vara riskabla.
Märkningen innebär dock inte att du inte behöver kontrollera leksaken. Märkningen garanteras av tillverkaren, eller tillverkarens representant,
men kontrolleras inte av tredje part. För mindre seriösa företag kan därför märkningen finnas även om kraven inte är uppfyllda.

Åldersmärkning

Alla leksaker till barn under tre år ska ha en varningsmärkning. Detta kan antingen vara en symbol eller med texten ”Inte lämplig för barn under tre år”. Är barnet under tre år ska du inte välja leksaker som har varningen ”Inte lämplig för barn under tre år”.

Checklista för leksaker till små barn

Denna lista är publicerad av HALLÅ Konsument! Den ger dig bra riktlinjer inför köpet av leksaker.

  • Leksaker för barn under tre år behöver vara extra slitstarka. De ska tåla tuff lek, tvätt och detaljer som knappar ska sitta fast ordentligt.
  • Kontrollera att leksaken är märkt med CE-märke och att adress till tillverkaren finns. Läs alla varningar och den eventuella bruksanvisningen, som ska finnas på svenska.
  • Snören och snoddar med öglor, knoppar eller annat som kan bilda en snara får inte vara längre än 22 centimeter för barn under 18 månader, och 30 centimeter för barn under 36 månader.
  • Runda leksaker ska vara minst fem centimeter i diameter (större än en golfboll).
  • Leksaker som skallror och bitringar får inte ha lösa smådelar. Delarna kan orsaka kvävning om barnet stoppar dem i munnen.

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna inom barn och familj: