Lekar och sysselsättning när vädret håller dig inne

Vad gör man när man måste vara inomhus med barnen en hel dag? En regnig sommardag, en blåsig höstdag eller en kall vinterdag. Ta då tillfället i akt och lek någon mysig inomhuslek med dina barn.

Oavsett väder så tycker barn om att leka. Att sitta framför TV:n är okej för ett tag, men inte en hel dag. Är man inne en längre tid så kan det vara kul att sätta igång barnets fantasi och skaparglädje.

Här har du lite tips på aktiviteter man kan göra inomhus:

Gör egen trolldeg – att göra egen lera eller trolldeg är kul i sig. När den väl är färdig kan ni dessutom skapa och utveckla fantastiska konstruktioner. Här hittar du recept på egen lera.

Ät antioxidanter – när man är hemma kan man lika bra passa på att vara extra nyttig. Varför inte göra en fruktsallad? Barn tycker ofta det är kul att hacka och skära.

Bygg en koja – att bygga kojor är alltid kul. Använd kuddar och filtar för att göra en mysig koja. När ni är färdiga kan ni ha picknick i kojan och kanske äta lite glass.

Ansiktsmålning – idag finns det många ställen som säljer roliga färger och pennor som kan användas för att göra ansiktsmålningar.

Skattjakt – göm något i hemmet och ordna en skattjakt. Rita en karta och se om barnet kan hitta skatten. Denna lek går ofta hem hos barnen.

Smakleken – ibland kan det vara okej för barnen att ”leka med maten”. Skär upp frukter och grönsaker i bitar och låt sedan barnet blunda och gissa vad det är.

Gå och fiska – ta ett papper och klipp ut fiskar, sätt ett gem på varje fisk. På varje fisk skriver ni ett uppdrag som ni ska utföra. Drick ett glas vatten, läs en bok, spela ett spel, ät en glass, osv. Gör ett fiskespö med hjälp av skaftet på en sopborste, en blomsterpinne eller liknande. Fäst ett snöre i pinnen och fäst en kylskåpsmagnet på andra änden så att du kan fiska upp fiskarna.

Spela spel – spela spel är mysigt att göra tillsammans. Alternativt kan du ladda ner ett spel till surfplattan eller datorn. Är du riktigt kreativ så gör ni ett eget spel.

Baka något gott – att baka något är alltid ett trevligt sätt att göra något tillsammans. Baka en kaka eller ett gott bröd.

Har du tips på andra lekar eller aktiviteter man kan göra när man måste vara inomhus?

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna inom barn och familj: