Hur långt är det mellan syskonen?

Många nyblivna föräldrar planerar hur långt de vill att det ska vara mellan första och andra barnet. För andra är det mer slumpen som avgör. Jämför man med mitten av 1970-talet så får vi idag barn betydligt tätare än då.

Hur långt är det då mellan första och andra barnet?

SCB har nyligen publicerat statistik som visar hur långt det faktiskt är mellan de två första barnen i svenska hushåll. Som längst var det mellan barnen under åren 1974-75. Då var det nästan 4 år mellan två syskon. Medelåldern för förstagångsmammor var samtidigt 24 år.

Kortast tid mellan första och andra barnet var det 1988-90, då det var drygt 2 och ett halvt år. Medelåldern för förstagångsmammor var då 26 år. Sen början av 2000-talet har tiden mellan första och andra barnet varit cirka 3 år. Medelåldern för förstagångsmammor har samtidigt ökat till 29 år. Förstagångspappan är i genomsnitt 31 år. Kvinnor och män väntar ungefär lika länge innan de får ett andra barn.

Tiden mellan barnen i relation till moderns ålder

Förr hade mammor som fick sitt första barn när de var runt 35 års ålder längre tid mellan barnen jämfört med yngre mammor. Idag väntar kvinnor som får sitt första barn runt 25, 30 eller 35 års ålder ungefär lika lång tid med att få sitt andra barn. Denna tid är runt 3 år. Äldre mammor som är runt 35 får alltså barn tätare än förut. Detta innebär att fler hinner att få ett andra barn även om barnafödandet påbörjas senare.

Täthet mellan barnen beroende på utbildning

Syskon föds med mindre åldersskillnad om mamman har eftergymnasial utbildning. För de kvinnor som har minst treårig eftergymnasial utbildning var åldersskillnaden mellan de två första barnen cirka 33 månader. För de kvinnor med högst gymnasieutbildning var motsvarande tid mellan barnen 39 månader.

SCB 2017-11-17

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna inom barn och familj: