Hur får man bort fläckar från kläder?

Visst är det jobbigt med fläckar! Har man barn vet man mycket väl att fläckar är oåtkomliga. Många av oss försöker tvätta fläckiga kläder i tvättmaskinen, eventuellt med lite diskmedelsgnuggande innan. Blir man inte av med fläckarna, ställer man plaggen åt sidan och glömmer bort att de finns tills plaggen blir för små för användning. Ofta slänger vi bort de fläckiga plaggen.

Småbarnsföräldrar vet att det är bäst att ta itu med fläckar omedelbart, då fläckarna är färska. Våra kära barn är lyckliga i gräset och leran, glada för ketchup, choklad, glass samt välling, och det är just det kläderna oftast blir fläckiga av. Även vi vuxna blir ofta nedstänkta under matlagning i köket, kanske tillsammans med ivriga barn.

Med de flesta fläckar kan man prova att ta bort fläcken först med galltvål som är helt naturlig och utan kemikalier. Om det inte fungerar ska man testa något fläckborttagningsmedel. Här delar vi lite tips om hur man tar bort olika fläckar:

 

  1. Barnmat

Om fläcken är färsk, blötlägg tyget i kallt vatten med lite tvättmedel. Om fläcken är intorkad, låt plaggen ligga i vattnet i minst 30 minuter. Skölj väl. Om fläcken är kvar, gnid in diskmedel eller flytande tvättmedel, låt verka lite och sen tvätta i tvättmaskinen. Man kan bleka bort fläckar med lite citronjuice och låta tyget torka i solen om det är vitt.

 

  1. Bär

Strö över salt om du inte kan behandla fläcken omedelbart. Skölj med kallt vatten. Gnid med lite citronsyra eller flytande medel på fläcken och låt det stå en stund innan du sköljer med varmt vatten. Om fläcken är envis, försök med att fukta med svag blekmedellösning, skölj och torka i solen. Sen kan du blötlägga plagget i tvättmedel i minst en timme innan du tvättar det igen.

 

  1. Olja

Applicera fläckborttagningsmedel och låt det verka i några minuter innan du gnider Yes diskmedel på fläcken i en stund. Sen kan du tvätta plaggen i tvättmaskinen på högsta möjliga gradtal som tyget tillåter.

 

  1. Kaffe

Skölj tyget med kallt vatten från baksidan av tyget och genom fläcken. Gnid in flytande tvättmedel och låt verka. Om kaffet är intorkat i tyget, gnid med medel och blötlägg i kallvatten i ca 30 minuter. Om fläcken är kvar, repetera, fast i varmt vatten. Skölj väl och applicera fläckborttagningsmedel innan du kör den i tvättmaskin.

 

  1. Tuggummi

Placera en isbit i en plastpåse och gnid på tuggummit tills det hårdnar. Det går även bra att lägga hela plagget i frysen. Använd en kniv för att ta bort tuggummit från tyget.

 

  1. Gräs

Skrubba in tandkräm med tandborste, gärna blandat med bakpulver eller fukta med vinäger och låt stå några minuter. Skölj väl. Om fläcken är kvar upprepa samma sak för att få bort så mycket som möjligt. Gnid in fläcken med fläckborttagningsmedel och låt det verka i några minuter innan du tvättar plagget.

 

  1. Lera

Om materialet är tvättbart låt fläcken torka helt och rör inte den. När det är tort, ta bort så mycket som möjligt av leran. Gnid med flytande tvättmedel och blötlägg i ca 30 minuter. Sen tvätta i tvättmaskinen enligt tvättråd. Om materialet inte är tvättbart, låt fläcken torka och sen skaka för att ta bort så mycket som möjligt. Blanda vatten med tvättmedel eller Yes diskmedel och gnid på fläcken. Skölj med vatten och upprepa vid behov.

 

  1. Blod

Skölj fläcken noggrant med kallt saltvatten. Intorkade fläckar blötläggs i kallvatten i ca en timme. Skölj. Om fläcken kvarstår gnid lite fuktigt bakpulver på fläcken att suga upp blodet. Till sist använd fläckborttagningsmedel, låt det verka och tvätta plagget.

 

  1. Spädbarnsbajs

Det allra jobbigaste fläckar som många av oss känner till är de gula amningsbajsfläckar. Det som tar bort dessa fläckar är vegetabilisk olivoljetvål. Blöt plagget, gno in fläcken med tvål, gnugga lite och skölj. Är fläcken kvar gör om några gånger. Galltvål fungerar också utmärkt om man tar hand om fläcken så fort man upptäcker den.

 

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna inom barn och familj: