Hälsosam middag – en förutsättning för en bra sömn

Du har säkert hört talas om att mat som vi äter på kvällen även påverkar vår sömnkvalitet. Vetenskapliga studier som är publicerade i Journal of Clinical Sleep Medicine påstår att dålig sömn kan vara resultatet av måltiden som vi åt kvällen innan.

Vi vet också att man behöver vara utvilad för att vara en bra förälder. Dålig sömn gör att många pappor och mammor får kort stubin, vilket oförtjänt kan gå ut över barnen.

Forskare upptäckte i studien att när deltagarna i grupp 1 åt mat som var rik på fiber och livsmedel med låg fetthalt, dock proteinrik mat, inte bara sov bra den natten utan sov mycket djupare och därmed kände de sig också mycket piggare dagen efter.

Personer i grupp 2 åt istället socker, fettig mat och mat med lågt fiberinnehåll och hade tvärtom problem att somna. Det tog dubbelt så lång tid för dessa personer att somna än för deltagarna i grupp 1. Hela 16 procent av dessa fick heller ingen djup sömn. Förutom att bara begränsa koffeinintag och alkohol, rekommenderar forskarna efter denna studie att även undvika tunga målrätter och fettig mat och istället äta mer fiber.

Börja med en frisk, välbalanserad, näringsriktig middag. Ät mer fiber från fullkorn, mer grönsaker, frukt, linser eller bönor. Utelämna rött kött, fet och socker. Laga soppor och sallader med nötter, frön, bönor, ärtor … Det ger protein och fiber, plus att de är rika på aminosyran tryptofan. Tryptofan stimulerar produktion av serotonin och melatonin, som bidrar till bättre sömn.

Gröna bladgrönsaker är rika på fiber och på magnesium, vilket har lugnade effekt för kroppen. Ät frukt till efterrätt istället för något sött. Oavsett vad du äter, ät inte sent på kvällen. Det är det bästa rådet. Den sista måltiden ska vara minst ett par timmar innan sängdags. Kroppen behöver vila och återhämta sig under natten och ska inte arbeta med matsmältningen medan du sover.