Halloween – när är dags för bus eller godis?

Många barn ser nu fram emot Halloween, mycket för allt godis som man som barn kan busa till sig. Föräldrar undrar nu vilken dag det är man ska gå bus eller godis 2017?

Halloween – när ska man gå Bus eller godis?

Halloween är ett event som vuxit sig extra starkt i Sverige de senaste åren. Det har ännu inte tagit sig ann samma proportioner som i USA, men man märker för varje år att dekorationer och evenemang kring Halloween ökar. Även försäljningen av lösviktsgodis har stigit märkbart under denna högtid.

När är det dags för bus eller godis?

Varje år råder det total förvirring bland föräldrarna. Vilken dag är det egentligen som barnen ska gå bus eller godis eller trick or treat. I USA säger traditionen att bus eller godis alltid äger runt på Halloween den 31 oktober. I år är detta en tisdag.

I Sverige är den vanligaste dagen att gå bus eller godis Allahelgons afton på kvällen före Alla helgons dag. Alla helgons dag infaller alltid på en lördag i Sverige, vilket gör att Bus eller godis görs på fredagen. 2017 är det alltså fredagen den 3 november som är den officiella bus-eller-godis-dagen. Mats Danielsson, som ligger bakom sajten www.vett-och-etikett.com, tipsar om denna kom-ihåg-ramsa:

”Bus på fredag, ljus på lördag”.

Hur mycket godis ska man ge?

Även här råder det viss förvirring och självklart är det upp till var och en om man vill ge godis och hur mycket godis man ska ge under Halloween. Tänk dock på att barnen går till många hus, så mängden blir snabbt stor. Ge en klubba, ett par kolor, någon chokladbit eller liknande. Av hygienskäl så rekommenderas det att man ger godis med papper.

Varför tigger barn godis på Halloween?

Detta är en mycket bra fråga, som har sin förklaring. Idén bygger på folktron i 1800-talets England och Irland, då man trodde att de döda kunde färdas fritt under den sista dagen i oktober månad. På denna dag började folkl att klä ut sig och gå från gård till gård, som en sorts hommage, kan man gissa. Godisets intåg i traditionen handlade i grunden om en ren muta, dvs för att få barnen att följa med.

Historien bakom Halloween

I många katolska länder firar man sina helgon, men man ville också ha en dag då man firade sina profana döda (en dag för de döda som inte uträttat stordåd likt ett helgon.) Ursprungligen firades denna dag i maj, men eftersom skördefester vanligtvis firades i slutet av oktober så flyttade man ”de dödas dag” till den tiden på år. Pumporna är en frukt som är starkt kopplat till skördefester, vilket gjort de till ett naturligt inslag till Halloween.

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna inom barn och familj: