Gravida kan lätt få pigmentfläckar i solen

Innan du tar av dig och visar upp din vackra gravidkropp i solen så bör du läsa på om din kropp och dess inställning till sol under graviditeten. Huden är kroppens största organ och även den fungerar annorlunda under graviditeten. Hudens egenskaper ändras under denna period vilket gör det viktigt att skydda dig och barnet på rätt sätt.

Värme och sol kan vara skadligt för gravida kvinnor, liksom för andra människor, och vi är säkert överens om att graviditeten inte är den period då du vill ta några risker.

Var försiktig i solen om du är gravid

Oavsett hur mycket du tycker om att sola så kom ihåg att alltför långa stunder i solen kan göra din kropp uttorkad. Gravida kvinnor rekommenderas att undvika direkt solljus mellan klockan 11 och 15. Med hjälp av solskyddsprodukter stoppas den skadlig solstrålningen på ytan, men du som kvinna kan ändå drabbas av pigmentändringar på huden som beror på hormonförändringar i koppen under graviditeten.

Under graviditeten förändras hormonet melanin, vilket orsakar mörkfärgning av huden. Denna förändring märker man oftast på bröstvårtorna, buken och ibland i ansiktet. Huden kan när man solar lätt bli fläckig, vilket inte är speciellt kul om det sker i exempelvis ansiktet.

Då en del av dessa hudförändringar kan vara permanenta, bör du som gravid inte utsättas för direkt solljus. Om du måste vara ute i solen så bör du använda en solkräm med en hög solskyddsfaktor samt undvika att vara ute under den varmaste delen av dagen. De fläckar som uppstår av solen under graviditeten kan blekna något med åren, men oftast så försvinner de inte helt. Alla gravida får inte pigmentfläckar och i slutändan är det du som måste överväga risken.

Det finns ingen forskning som bevisar att UV-strålning kan vara skadligt för fostret, dock har studier visat att bebisar vänder sig bort om man utsätter magen för starkt ljus. Om du äter något läkemedel under graviditet bör du rådfråga läkare eller apotekaren angående biverkningar innan du solar. Vissa typer av läkemedel kan orsaka kraftiga hudreaktioner vid solning.

Andra praktiska tips angående solning:

  • Om det är den fina bruna färgen du är ute efter så är det enklaste sättet att uppnå detta genom att köpa brun-utan-sol som är helt ofarligt att använda under graviditeten.
  • Vill du trots allt sola under graviditeten så kan du välja att göra det mer successivt och gärna tidigare på morgonen eller senare på eftermiddagen när solen inte är så stark.
  • Drick mycket vatten, speciellt mycket om du är gravid i den sista graviditetsperioden. Det är bra att ha för vana att alltid bära en vattenflaska med sig i väskan.
  • Det är önskvärt att du tillbringa mindre tid i solen när du är gravid. Om du trots allt väljer att sola så behöver din hud, förutom tillräcklig skydd mot skadlig solstrålning, även vård efter solbadandet. Ge din hud tillräckligt med fukt i form av after-sun produkter vilket kommer att få din hud att må bättre.