Gammalt lego kan vara farligt

Forskare som testat runt 200 olika typer av plastleksaker från folks hem, förskolor och secondhand butiker rapporterar att flera produkter innehöll skadliga ämnen. Forskarna vid University of Plymouth visar i sin rapport att en stort antal av produkterna överskred Eus gränsnivåer.

Bland de plastleksaker som innebär störst risk för skadliga ämnen återfinns legobitar från 1970- och 1980-talet. Då Lego är en typ av leksak som anses vara av hög kvalité och som dessutom håller länge, så är det många som har kvar dessa leksaker. Vissa har sparat själv och i många fall är det mor- och farföräldrarna som har kvar Lego sedan barnen var små.

Det finns inga generella riktlinjer, men Karin Lexén vid Naturskyddsföreningen säger att man ska vara försiktig med gamla leksaker som såldes före regelverken som kom i början av 2000-talet. Orsaken är att dessa ofta innehåller farliga ämnen. Viktigast är detta när man har små barn som kan stoppa leksakerna i munnen.

De farliga ämnen som forskarna hittade i plastleksakerna var bland annat antimon, barium, brom, kadmium, krom, bly och selen.