Fritt fram att byta namn – vad vill du heta?

Nu kan du enkelt byta efternamn och nästan heta vad du vill. Under många år har efternamn varit något som hör familjen till. Från och med den 1 juli är det fritt fram att ta nästan vilket efternamn du vill. Det blir framöver även lättare att byta förnamn.

Ny namnlag 1 juli 2017

Den 1 juli 2017 ändras personnamnlagen. En av de större skillnaderna är att det är fritt fram att välja dubbla efternamn. Fram till idag har de som önskat två efternamn varit tvungna att registrera ett av namnen som mellannamn.

Den nya lagen innebär också att vem som helst kan heta Svensson, Andersson eller Nilsson. Alla efternamn som används av minst 2000 personer förlorar sitt namnskydd, vilket innebär att vem som helst kan dessa namn. Det enda man behöver göra är att betala en avgift på 1800 kronor. Dessutom kan man avgiftsfritt välja sina föräldrars förnamn som efternamn med efterleden –son eller –dotter. Det är även gratis att byta efternamn om du byter till makes/makas/partners namn vid giftermål eller byte till förälders efternamn.

En annan ändring som gäller nyfödda barn är att föräldrar nu måste anmäla både för- och efternamn. Efternamn gavs tidigare automatiskt, men detta kommer det inte längre att göra.

När det gäller förnamn så har det tidigare varit begränsat till att man endast kunnat lägga till namn, men endast en gång. Med den nya namnlagen blir det fritt fram att byta förnamn hur många gånger som helst. Namnbytet kommer dock att kosta 250 kronor.

Källa: Skatteverket

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna inom barn och familj: