Dricker ditt barn tillräckligt med vatten?

Nu när värmen är här är det viktigt att barn får i sig tillräckligt med vatten. Barn är dessutom ofta i ständig rörelse vilket gör att de gör av med betydligt mer vätska än vuxna.

Ett glas vatten kan vara något av det mest uppfriskande man kan få i sig. De flesta håller nog med, men ändå är det många som ignorerar signalerna på att de borde dricka mer. Är vi som föräldrar dåliga på att dricka kan detta även innebära att vi är dåliga på att säkerställa att våra barn dricker som de ska. Här följer några tecken som kan vara bra att känna till för att säkerställa att ditt barn får i sig tillräckligt med vätska.

 1. De är torra i munnen
  Fråga dina barn om de är torra i munnen. Detta är ett tydligt tecken på att de behöver dricka mer vatten.
 2. Lider barnet av torr hy
  Huden är kroppens största organ och självklart behöver den hållas fuktig. Torr hy är ett av de tidigaste tecknen som upplevs vid vätskebrist. Har du för lite vätska i kroppen så påverkas kroppens möjlighet att reglera kroppstemperaturen samt att göra sig av med avfallsprodukter.
 3. Är ditt barn torr i ögonen
  Om du märker att barnet blinkar mycket och säger att han eller hon är torr i ögonen så kan detta mycket väl handla om ett dåligt vattenintag.
 4. Smärta i leder och rygg
  Brosk och ryggskivor består av cirka 80% vatten. Kroppen behöver därför tillräckligt med vatten för att säkerställa att den klarar av plötsliga belastningar såsom hopp och löpning.
 5. Ömma muskler
  En stor del av kroppens muskler består av vatten. För att dessa ska kunna återhämta sig optimalt efter lek och träning behöver barn dricka mycket vatten. Annars kan de drabbas av inflammation och ömhet.
 6. Barnet är sjukt länge
  Vanligt vatten är viktigt för att kroppen ska kunna spola ut gifter och avfall. Utan vatten fungerar inte kroppens maskineri som det ska. Om barnet är sjukt under en längre period kan det självklart bero på andra saker, men genom att dricka gott om vatten minimerar du risken.
 7. Är barnet trött och hängigt
  Om kroppen har för lite vatten så tar den till slut vatten från blodet. Om blodet i sin tur har för lite vatten så leder detta till för lite syre. Man blir då trött och utmattad.
 8. Akut hunger
  När kroppen är uttorkad kan den mycket väl börja skrika efter mat. Detta kan hända både dag som natt. Har barnet druckit för lite vatten så skapar mat dock mer arbete för kroppen, medan dricksvatten renar och ger bränsle till kroppens övriga processer.
 9. Barnet har mycket slem i munnen
  Slem i munnen och halsen är tecken på att kroppen inte fungerar som den ska. Vätskebrist påverkar hela matsmältningssystemet och kan leda till halsbränna och matsmältningsbesvär.

Läser du detta så är du säkert själv i riskgruppen för att dricka för lite och kanske även ditt barn. Om du är osäker så se till så att barnen dricker ett glas extra vatten. Det bästa är att alltid ha tillgång till vatten så att man kan ta ett par klunkar vatten lite då och då. Du behöver dock inte överdriva, men om du inte får i dig tillräckligt så kan det inte skada att dricka mer.

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna inom barn och familj: