Bilsemester med barn? Vi har tipsen som underlättar

Bilsemester med barn är ett bra sätt att få mer tid med familjen och att kunna välja resans inriktning. Det är själva resan som är viktigast. Friheten att välja pauser när man vill och var man vill, är en upplevelse i sig.

Barnfamiljer med små barn vill kanske inte ta resan som den kommer, utan planera lite i förväg. Det beror helt enkelt på vad är man ute efter.

Här kommer ett par tips för dig som funderar på att ge dig ut på en bilresa med barnen:

1. Planera i förväg
Man kan ha tur att hitta ett fantastiskt boende på vägen men sannolikheten att hitta ett ledigt rum är kanske inte så stor om man inte bokar i förväg. Speciellt kan det vara svårt om man reser med barn och behöver flera sängar eller rum.

Det gäller att ha en resplan, att inköpslistan är klar och allt som behövs är inhandlat. Reser man utomlands är det viktigt att veta om man behöver vinjett i de länderna man passerar och vistas i. Idag är det möjligt att köpa vinjetter online i nästan alla länder inom EU.

2. Packa lagom
Oavsett om familjen är stor eller liten, tänk på att packa lagom. Packa inte för lite, då man riskerar sakna något och måste spendera onödigt med pengar på grejer som redan finns hemma. För många väskor, påsar och annat bagage kan orsaka en trång och obekväm resa som ingen uppskattar, allra minst barnen. Har man mycket packning och inte vill utesluta något, då är det smart att skaffa en takbox för att få plats med alla väskor på bilsemestern. Om man har små barn som inte orkar gå så långt så är det perfekt att packa en sulkyvagn som enkelt går att fälla ihop och som inte tar lika stor plats som en vanlig barnvagn.  

3. Hjälpprylar i bilen
Reser man med småbarn bör man ha ett par leksaker, spel, barntidningar eller böcker och annat smått som hjälper till att bibehålla barnens uppmärksamhet. Tänk på att barnen inte är lika intresserade av att titta ut genom bilrutan som vi vuxna. Lite frukt och snacks är också bra att ha till hands som mellanmål. Glöm inte att även ta med några vattenflaskor. Ett ytterligare tips är att ta med en kylväska med några smörgåsar eller annan mat som lugnar ner hungriga tills man hinner fram till rastplatsen. Ladda gärna ner musik som barnen gillar och låt dem välja själv. Småbarn på resan blir snabbt kladdiga och svettiga. Ett par extrakläder för ombyte om en liten olycka inträffar är praktiskt och bra.

Barn i bilstol: Säkerheten är viktigast av allt!!! Läs mer om våra bilbarnstolar här.

4. Vilken väg ska man ta?
Det finns så många alternativ och vilket som passar just er beror på var ni bor, hur mycket får det kosta och vart ni vill åka. Ska man välja motorväg eller små landsvägar är inte bara en kostnadsfråga. Fundera även på intressefaktorn och möjligheten att disponera tiden.

Åker man söder över inom Europa på sommaren, behöver man tänka på att boka färjan ett par dagar innan resan då det är många bilar på vägen. På så sätt slipper man riskera onödigt lång väntan i bilen på parkeringen i timmar utanför båtarna. Det är varken roligt eller bekvämt, speciellt med småbarn.

5. Att köra på natten
Är man en erfaren förare som inte blir påverkad av alla trötta passagerare som snarkar och dreglar i bilen, kan man generellt säg att det kan vara praktiskt att köra på natten. De långa sträckor kan vara tråkiga, så se till att vara ordentligt utvilad för att hålla sig vaken!

6. Stressa inte!
Det är varken bra eller roligt att stressa. Att bila med barn är ingen lek. Därför behöver man organisera resan och avsätta mer tid än beräknat för att komma på plats. Ta pauser ofta, det är bra för alla och inte minst för den som sitter bakom ratten. En boll i bilen kan vara ett kul sätt att sträcka på benen på rastplatserna (ha dock inte bilen framme i bilen, då den snabbt kan orsaka en olycka). Att resa med barn är ett tillfälle då man skapar minne för livet. Se till att de blir bra!

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna inom barn och familj: