Årets julklapp 2017 – vad blev årets julklapp?

Varje år utser HUI (Handels utredningsinstitut) en produkt som de kallar årets julklapp. Tidigare år har produkter såsom bakmaskinen, ljudboken, upplevelsen eller mobilen varit vinnare.

2017 blev årets julklapp – Elcykeln. Elcykeln blev årets julklapp med motiveringen:

”Elcykeln speglar de svenska kunsumenternas ökade klimatmedvetenhet, vilja att ta hand om sin hälsa samt att vara fri, flexibel och stundtals bekväm.”

Vad krävs för att bli årets julklapp?

För att bli utsedd till årets julklapp så krävs det att produkten uppfyller tre kriterier.
– Den ska ha fått ett nyväckt intresse
– Den ska representera den tid vi lever i.
– Den ska svara för ett högt försäljningsvärde och säljas i ett stort antal exemplar.

Enligt HUI har elcykeln under 2017 gått från att vara en exklusiv vara till att nå en bred målgrupp. De skriver också att:

Människor ges med elcykeln möjlighet att enklare än tidigare susa förbi storstadens bilköer, bemästra småstadens backar, trotsa slätternas motvind eller ta ut hunden på långtur i skogen. Elcykeln är en detaljhandelsprodukt som har stor potential att på djupet förändra samhällets infrastruktur och människors beteenden.

Försäljningen av elcykeln 2017

Var tionde cykel som sålts i år har varit en elcykel. 50 procent fler elcyklar såldes under 2017 jämfört med 2016 och mer kan det bli efter att elcykeln blev utsedd till årets julklapp. Regeringens föreslagna återbetalningspremie på 25 procent väntas också sätta extra skjuts på försäljningen av cykeln.

Läs även: Årets julklapp tidigare år.

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna inom barn och familj: