Åkpåsar – välj rätt åkpåse för rätt säsong

En åkpåse ska vara funktionell, praktisk och kanske trendig. Det finns olika åkpåsar för olika behov. På vintern behöver du en varm och skön åkpåse, medan du under vår och sommar behöver en åkpåse som släpper igenom luft och håller barnet svalt.

Tips när du ska köpa åkpåse

Vid vilken ålder använder barnet åkpåse?

När barnet är litet och inte rör sig så mycket, då är också nyttan med en åkpåse som störst. Den är rymlig, luftig och sitter inte åt. En åkpåse kan underlätta när man vill slippa att ständigt ta av och på overallen, som exempelvis när man går på shoppingtur. Overall kan vara smidigare när barnet är äldre och själv börjat gå.

Stor eller liten åkpåse

Du hittar produkter i olika modeller och storlekar. Fundera på vad du ska använda den till innan du väljer vilken du ska köpa. En mindre åkpåse passar ofta bättre i barnvagnen, men samtidigt kan du inte använda den så länge. En större kan kännas knölig, men den varar längre. Tänk på att barn växer fort.

Uttag för sele och gren

De flesta modeller av åkpåsar har uttag för sele och gren. Ofta har de även en ficka att dra över ryggstödet på barnvagnen.

Vilken åkpåse är varmast

De varmaste åkpåsarna är de som är av ull och fleece. Ska du ha åkpåsen i väder såsom regn och snö, så ska du se till att yttertyget är vattentätt. En våt åkpåse är alltid kall. En åkpåse i ull känns för många svårare att hålla ren. Faktum är att ull är naturligt smutsavvisande och håller oftast smuts borta bättre än andra syntetiska material.

Tvätta din åkpåse

En åkpåse bör kunna tvättas i åtminstone 40 grader. Tänk på att det kan ta lång tid för den att torka, ibland upp till två dygn. Om du har ett barn som kräks ofta, så blir tvättbarheten extra viktig. Fundera på om det kan vara aktuellt med en åkpåse med löstagbart innertyg som kan tvättas separat.

Åkpåsens innermaterial

Innertyget är det som är närmast barnet. Du bör därför välja ett naturligt material för att minimera risken för utslag. Ull är ett bra exempel på naturligt material. Tänk även på att många åkpåsar är stoppade med dun, vilket kan bli ett problem om någon i familjen är allergisk.

Åkpåsens yttertyg

Du vill ha en åkpåse som tål lite regn och snö, åtminstone under kortare stunder. Välj därför en åkpåse i något vattenavvisande material. Se även till så att du har ett regnskydd till barnvagnen som täcker hela ytan för åkpåsen.

Här hittar du åkpåsar för alla väder.

Åkpåsens fästanordning

En åkpåse som glider kan vara direkt farlig för barnet. Det är även otroligt störigt att behöva dra åkpåsen på plats var gång barnet rör sig. En del åkpåsar hålls på plats genom att barnvagnens bälte dras igenom påsen. Andra har en separat upphängning, en flärp eller en övervikbar kant, som fästes över barnvagnens ryggstöd. Vissa har antiglid eller friktionssökande material på undersidan. Det finns även åkpåsar som fästes med knappar eller kardborre. Behöver du förstärkning för att hålla åkpåsen på plats så är ett bra tips att använda vanthållare, som fästes i vagn respektive åkpåse.

Åkpåsens öppning

Hur lätt eller svårt du sätter in barnet i åkpåsen och barnvagnen avgörs till stor del av öppningen. Idag har många åkpåsar dubbla dragkedjor så att påsen går att öppna på båda sidor. På en del åkpåsar kan man ta av den övre delen av åkpåsen och använda endast nederdelen likt en sittdyna.

Är åkpåsarna är säkra?

Det rapporteras inte så många fall om osäkra åkpåsar, så generellt är påsarna säkra. Det finns dock några saker du ska se upp med:

  • Snören får max vara 22 centimeter på varje sida.
  • En knopp eller knut kan fastna och bilda en snara för barnet (ta bort långa snören).
  • Se till så att knappar och smådelar sitter ordentligt fast.
  • Sätter du på smycken och leksaker, så se till så att dessa också sitter fast ordentligt. Småsaker kan orsaka kvävning.
  • Se till så att åkpåsen inte glider ner när barnet rör sig. Den bör fästas på något sätt.

Vad kostar en åkpåse?

Åkpåsar finns i alla prisklasser från ett par hundralappar till flera tusen kronor. Du får normalt en bra åkpåse om du väljer en åkpåse i prisklassen 700-1500 kronor.

När ska man sluta med åkpåse?

En åkpåse kan du använda så länge barnet får plats i den. Ofta så vill barnet vara friare, ju äldre det är. När barn börjar gå så vill de ofta kunna lämna vagnen under kortare stunder vilket gör att många övergår till att barnet sitter med overall direkt i barnvagnen.

Andra användningsområden

En åkpåse kan med fördel även användas i pulkan. Fårfällar och lite större åkpåsar lämpar sig bäst för detta. En åkpåse i pulkan kan göra att användningsperioden blir lite längre.