5 saker att tänka på när du träffar en nyfödd bebis!

Barntema Magasin har sammanställt en lista över fem saker som nyblivna föräldrarna tycker är viktiga när det är dags att träffa en nyfödd bebis.
 

 1. Försäkra dig om att den nya familjen orkar med besök. 
Att få barn är stort och en väldig omställning för alla inblandade. Man kan inte veta innan hur allt kommer att gå och hur mycket ork man har. Den lilla kanske har svårt att sova på nätterna, mamman är kanske tröttare än beräknat efter förlossningen. Även om ni har avtalat i god tid, så dubbelkolla att de verkligen orkar och ha gärna med dig ett par matlådor, fråga om du ska ta ett varv med dammsugaren eller ta med fikan, så hjälper du dem på samma gång.
 2.  

 3. Var frisk när det är dags.
  Även om du har längtat aldrig så mycket, se till att du inte är förkyld när det är dags. Vänta då tills du känner dig helt frisk och tvätta gärna händerna innan det är dags att få det stora förtroendet att hålla det lilla livet. Pussa inte heller barnet i ansiktet.
Nyfödda har ett visst skydd mot infektioner eftersom de har fått antikroppar från mamman, men de är ändå extra känsliga.
 4.  

 5. Använd inte starka parfymer och ha inte precis rökt eller snus i munnen.
  Luftvägarna hos små barn är extra känsliga för starka dofter och rök, så tänk på att inte bära med dig några starka dofter.
 6.  

 7. Var lugn och samlad och låt föräldrarna bestämma när det är dags.
  Är babyn extra orolig eller har den kanske precis somnat? Var lugn, du kommer säkert att få hålla barnet många gånger i framtiden. Låt föräldrarna bestämma när de känner sig bekväma med att låta dig hålla barnet. Det ska ju bli ett så mysigt första möte som möjligt!
När det sen väl är dags, var lugn och prata inte för högt. Babyn reagerar ofta på starka plötsliga ljud och blir lugnad av rytmiska harmoniska röster.
 8.  

 9. Håll stadigt, nära kroppen och ha extra stöd under nacken.
  De små känner sig trygga när de får vara nära. Är de bara någon månad gammal har de ännu inte hunnit utveckla starka nackmuskler. De behöver därför hjälp med stöd under det, i förhållande till kroppen, stora huvudet.

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna inom barn och familj: