24 roliga babyfakta

Visste du detta om nyfödda barn? Kul fakta som nästan känns för overkligt för att vara sant – men det är helt sant!

 1. Bebisar växer snabbt. Det har uppskattats att om man skulle fortsätta att växa i den takt man gör under sitt första levnadsår så skulle man bli 7,5 – 8 meter lång.
 2. Nyfödda bebisar är mer benägna att vända sina huvuden åt höger än åt vänster.
 3. En bebis har cirka 10.000 smaklökar, långt mer än vuxna. Dessa är inte bara på tungan utan även på munnens  sidor, baksida och i munnens gom. Så småningom försvinner dessa extra smaklökar.
 4. Bebisar har en fantastiskt välutvecklad hörsel. Redan tio minuter efter att de har fötts kan de avgöra var ett ljud kommer ifrån.
 5. Vuxna har 206 ben. När bebisar föds, har de 300. Bebisars ben ”smälter samman” när de växer, vilket resulterar i färre ben hos vuxna.
 6. Det föds en bebis i världen var tredje sekund.
 7. Det största antalet bebisar som fötts av en kvinna är 69 stycken. Från 1725-1765, gav en rysk bondkvinna födseln till 16 uppsättningar av tvillingar, sju uppsättningar trillingar och fyra uppsättningar fyrlingar.
 8. Bebisar reagerar på tonlägen. Om du låter rädd på rösten, men ser glad ut, eller tvärtom; ser rädd ut, men låter glad, så kommer din bebis förmodligen att reagera på det och bli upprörd.
 9. En bebis kan redan som nyfödd känna igen doften och rösten av sin mamma. Det tar dock några veckor innan en bebis kan se skillnaden mellan sin mamma och andra vuxna.
 10. 1955 födde en italiensk kvinna en bebis som vägde hela 10,2 kg. Detta är den tyngsta bebis som fötts och överlevt enligt Guinness rekordbok.
 11. Vid födseln har bebisar inga knäskålar. Knäskålarna utvecklar inte helt hos bebisar förrän efter sex månader.
 12. 80 procent av alla bebisar föds med födelsemärken. Att sakna födelsemärken är alltså ovanligare än att ha dem.
 13. Huvudet hos en bebis är proportionellt stort. Det är cirka en fjärdedel av den totala kroppslängden hos en nyfödd bebis, jämfört med bara en åttondel av det totala längden hos en vuxen.
 14. Det grepp en nyfött bebis har är så starkt att hela dess kropp kan hänga i luften, med bara sina böjda fingrar som håller dess vikt.
 15. Fram till 7 månaders ålder, kan en bebis andas och svälja samtidigt.
 16. Barn kan födas med blå ögon för att sedan skifta ögonfärg till grönt eller brunt. Allt hänger på det genetiska arvet från föräldrarna.
 17. En genomsnittlig bebis använder cirka 2.700 blöjor under ett år.
 18. Hjärnan hos en nyfödd bebis står för 10% av den totala kroppsvikten. Hos vuxna är denna siffra nere på 2%. Vid utgången av det första året, ökar en bebis hjärna i storlek två och en halv gånger, och i slutet av det femte året, är den tre gånger så stor som den var vid födseln.
 19. Trots att man brukar säga att det är femtio procent sannolikhet bebisen kommer vara en pojke och femtio procent sannolikhet att det är en flicka så stämmer det inte riktigt. Rent statistiskt så föds det 105 pojkar på 100 flickor. Det är alltså lite större chans att det är en pojke som storken kommer med.
 20. Bebisar föds med naturlig simförmåga och kan hålla andan under vatten. Denna förmåga försvinner dock väldigt snabbt.
 21. Vid ungefär 6 månaders ålder, lär sig en bebis att varje objekt är unikt. Före denna ålder utgår bebisen ifrån att en fågel i ett träd, oavsett vilket träd, alltid är samma fågel.
 22. Det föds flest bebisar på onsdagar. Söndagen är den dagen då det föds minst antal.
 23. Synen är den minst utvecklade av alla sinnen hos nyfödda bebisar. Nyfödda kan se bäst på ett avstånd av endast 20-35 cm. Tills de är ungefär tre månader gamla så ser de bäst i det perifera seendet. Spädbarn kan också ha svårt särskiljande färgtoner.
 24. De flesta nyfödda bebisar kommer att förlora allt det hår som de fötts med under de första tre till fyra månader.

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna inom barn och familj: