12 TIPS NÄR DU SKA KÖPA BARNVAGN

Ska du köpa barnvagn så kan lite tips vara på sin plats. Idag finns det en oerhört stor mängd vagnar och det är inte lätt att veta vilken barnvagn man ska välja.

Här hittar du våra barnvagnstips!

12 tips när du ska köpa barnvagn

1. Fokusera inte för mycket på liggdelen. Ett barn använder vanligtvis barnvagnen under några år, medan liggdelen bara används de första månaderna. Liggdelen används normalt bara fram till barnet är runt 6 månader.

2. Titta på sittdelen redan vid köp. Det är sittdelen som ni kommer att använda under den större delen av tiden med barnvagn. Hur stor är sittdelen när den fälls ihop? Täcker solskyddet/suffletten bra? Är den framåtvänd, bakåtvänd eller går den att vända? Har sittdelen bra fotstöd?

3. Titta så att barnvagnen har märkningen ”EN1888”. Denna beteckning är den europeiska barnvagnsstandarden. Märkningen är ingen garanti, då det är tillverkaren själv som bedöer om barnvagnen är godkänd. Ett tips är dock att använda märkningen som utgångspunkt.

4. Duovagn eller kombivagn? Skillnaden är att en duovagn har en separat ligg- och sittdel medan en kombivagn har en större sittdel med fullt liggläge som man sedan har en hård- eller mjuklift i. En separat liggdel kan upplevas som luftigare och är smidigare samt bekvämare för barnet. En vagn med mjuklift kan vara behändig om man ska bära barnet upp och ner för trappor, eller bor i ett hus med trång hiss. Självklart kan du även kombinera en mjuklift med en duovagn.

5. Var ska ni använda vagnen? När ni ska köpa barnvagn är vårt tips att fundera på hur ni kommer att använda vagnen. Behöver du verkligen en vagn som kan ta sig igenom alla terränger, eller kommer ni mest att promenera på asfalterade trottoarer. Fundera även på om det snöar mycket där ni bor? Nysnö kan vara ett problem för vissa vagnar, men de flesta klarar plogad snö (läs mer om barnvagnar i snö http://www.barnvagnsblogg.com/barnvagnstest-sno/).

6. Kolla barnvagnens bromsar. Kolla alla bromsar och spärrar så att de är lätta att justera och använda. Bromsen på barnvagnen bör ta snabbt och säkert. Helst ska den bromsa två hjul samtidigt. Kolla även så att barnvagnen har spärrar så att den inte kan fällas ihop av sig själv eller så att ligg- eller sittdelen kan ramla av om du kör över en sten.

7. Åker ni mycket bil så synka med babyskyddet. Om ni kommer att ta vagnen mycket in och ut ur bilen under den första tiden så är det en fördel om babyskyddet går att docka i vagnens chassi. På så sätt behöver ni inte flytta barnet mellan babyskydd och vagn varje gång ni lämnar bilen.

8. Behöver ni avtagbara hjul samt ska ni välja 3 eller 4 hjul? Behöver ni avtagbara hjul så kontrollera i så fall så att de är lätta att ta av och att sätta på. Du bör även kontrollera så att hjulen har en låsanordning som inte går upp om du exempelvis kör emot en trottoarkant. Väljer ni en vagn med tre hjul så kan vagnen upplevas som mindre stabil. Den kan vara bra i terräng, men kräver en viss körteknik.

9. Det finns lufthjul eller punkteringsfria hjul. Det finns fler typer av hjul men de kan sammanfattas i dessa två termer. Lufthjul är de hjul som är, likt ett cykelhjul, fyllt med luft. Du kan således få punktering och man kan behöva pumpa dem ibland. Samtidigt är barnvagnar med lufthjul mycket behagliga att köra och ha bra grepp. Det närmsta alternativet är hjul fyllda med skum. De påminner om lufthjul, men kan inte få punktering. De är dock lite hårdare och ger inte riktigt samma stötdämpning. Plasthjul är också punkteringsfria och tåliga. De är lite tyngre, men rullar bra. Normalt kan man inte välja hjul separat, utan det beror på modell.

10. Möjlighet att spänna fast barnet. När barnet växer har det också en benägenhet att röra sig. Tyvärr saknar barn möjligheten att göra en riskbedömning vilket gör att barn mycket väl kan hänga sig över kanten när du minst anar det. Kontrollera så att där finns ett bälte i barnvagnen som sitter bra. Kontrollera även så att du kan ta bort det när barnet är äldre och inte längre behöver det.

11. Babyliften eller liggdelen bör gå att lyfta. Ofta så finns det en möjlighet att bära liggdelen så att man enkelt kan förflytta sig när barnet sover i vagnen. Kanske vill du bära liggdelen upp för en trappa, medan du lämnar chassit nedanför. Finns det ett fast handtag bör det vara greppvänligt och vara placerat så att liggdelen får en bra balans när barnet ligger i vagnen. Har babyliften bärremmar så ska de inte vara fastsatta på ett sådant sätt att de ligger inuti liften när barnet ligger i den, eftersom barnet då kan trassla in sig i dem.

12. Tänk på vändradien och barnvagnens mått. Var kommer du att röra dig med barnvagnen. Testa gärna så att vagnen kan svänga runt i små utrymmen om du tror att du kommer att röra dig mycket i sådana utrymmen. Kanske är du ofta i något specifikt shoppingcenter eller har en riktigt trång hall där hemma. Barnvagnen ska även få plats i bilens bagageutrymme eller på bussen.

Källa: konsumentverket, bäst i test.se, barnvagnsbloggen.se, Barntema.se. 

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna inom barn och familj: