Bilstolar

Bilstol behövs redan på förlossningen om du avser att köra hem det nyfödda barnet i bilen. Barntema erbjuder FRI FRAKT på alla barnbilstolar över 500 kronor. Barnet första bilstol som används till nyfödda kallas för babyskyddSenare har barnet en bilbarnstol, bältesstol eller bälteskuddeEtt babyskydd och en barnbilstol gör att barnet sitter säkert i bilen. Här kan du hitta fler tips när du köper bilbarnstol. 

 

När ska man köpa en ny bilbarnstol?

När barnet föds så ska man använda sig av ett babyskydd som är anpassat för det nyfödda barnet. Vilken typ av bilbarnstol man senare ska köpa beror på barnets längd och vikt. När barnets huvud sticker upp med en tredjedel ovanför kanten är det dags att köpa en ny bilbarnstol. Likaså om barnet har passerat bilstolens rekommenderade viktgräns. 

 

Varför ska små barn ha en bakåtvänd bilbarnstol?

Att barn ska åka bakåtvända så länge som möjligt beror på att ett barns huvud är stort och tungt i förhållande till vad nacken och musklerna orkar hålla emot. När man sitter framåtvänd vid en häftig inbromsning eller krock, fortsätter allt som inte sitter fast i bilen framåt tills något tar emot. Kroppen fångas upp av bilbältet men huvudet kastas framåt och bromsas upp endast av nacken. Barnet kan bryta nacken. Därför ska barn åka bakåtvänt så länge som möjligt, helst upp till 4-5 års ålder, berättar Marie Nordén på NTF.

 

Bilbarnstol i passagerarsätet

Om du placerar bilbarnstolen bakåtvänt framme i bilens passagerarsäte så är det otroligt viktigt att du kommer ihåg att stänga av krockkudden. Att placera barn i framsätet är ur säkerhetsaspekt det bästa, eftersom föräldrar då inte på samma sätt behöver släppa blicken från vägen för att se barnet.

 

Lagen om bilbarnstolar

Vad säger då lagen om bilbarnstolar. Alla barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning, som babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Lagen säger även att barn som är yngre än tre år inte får åka personbil eller lastbil utan särskild skyddsanordning, annat än vid tillfällig färd under kortare resor i baksätet av en taxi.  Om barn färdas i bilen utan bilbarnstol och/eller bälte riskerar man böter - 2500kr/barn.

 

När måste du köpa en ny bilbarnstol?

Babyskydd har en max livslängd på 5-7år och bilbarnstolar & bältesstolar max livslängd på 10år. Det spelar ingen roll om stolen är sparsamt använd eller t.o.m. aldrig använd. En krockad bilbarnstol ska inte användas utan ska genast kasseras och bytas ut – oavsett om bilen är körbar, oavsett om barnet satt i bilbarnstolen eller inte! Tänk på barnets säkerhet och köp en ny bilbarnstol. 

LÄSTIPS FRÅN BARNTEMA MAGASIN

12 TIPS NÄR DU SKA KÖPA BARNVAGN

Tips när du ska köpa bilbarnstol

Åkpåsar – välj rätt åkpåse för rätt säsong

Råd om barnstol

Få vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få information om kampanjer, tävlingar, rabatter och mycket mer på temat barn.