Bärselar & bärsjalar

Att bära sitt barn nära kroppen är någonting som är det mest naturliga i världen. En bärsjal kan göra att ditt barn kan känna sig lugn, nöjd och trygg. Bärsjalar och bärselar finns i olika modeller, färger och i ekologisk bomull. Det fungerar även utmärkt att amma barn i bärsjal. Kolla igenom våra barsjälar och bärselar och välj din egen favorit.

 

GODA RÅD OM BÄRSELE OCH BÄRSJAL

När barnet är litet är det mest praktiskt att promenera med barnet i en bärsele eller i en bärsjal. Man har bra uppsikt över barnet, samtidigt som barnet har stort rörelsefrihet. Det är viktigt att läsa noga om produkten innan man köper den för att se vilken modell som passar bäst, vilken belastning som är rekommenderad samt för att säkerställa att barnet kommer att sitta ergonomiskt rätt i selen.

 

Vad ska man välja - en bärsjal eller en bärsele?

Beroende på barnets vikt kan man välja en bärsjal eller bärsele men det finns modeller som är bra för väldigt små nyfödda barn eller för barn som väger upp till 18kg. I regel kan man använda en bra bärsele från det att barnet är fött. Oftast från 3,5 kilo och upp till 12 kilo. Det kan vara smart att välja ett välkänt märke men det finns mer och mer bra produkter på marknaden idag.

Att välja en traditionell bärsele eller en mysig bärsjal kan vara lite utmanande. Många upplever att en bärsjal kan vara lite bökig och att det tar kortare tid att knappa på sig en bärsele. Men efter att man har knutit bärsjalen ett par gånger, kommer det att gå jättebra. Det är bara en vanesak och man lär sig snabbt. Korta instruktionsböcker finns tillgängliga att köpa eller så hittar man enkelt flertalet youtubeklipp om hur man knyter en bärsjal. Till en nyfödd är en bärsjal det absolut bästa alternativet enligt många föräldrar. Fördelen med sjalen är att den känns så otroligt mysig, de är producerade av sköna, elastiska material som dessutom ofta är ekologiska.

För den som vill bära barnet på ryggen är bärsjal det absolut bästa alternativet. Det kan man göra när barnet är lite äldre och starkare i nacken. Också är det mycket praktiskt.

 

Bärsjalar – olika modeller

Tricosjalar, även kallat ”långsjalar”, brukar vara ca fem meter långa och 50 cm breda. De är elastiska i tyget och väldigt sköna. Bebisen kan man bära i flera positioner: liggande, mage mot mage eller utåtvänd så att barnet kan titta framåt. De är enkla att knyta. Det går också bra att amma i dessa tricosjalar. Tyget är stadigt och 100% ekologisk bomull.

Vävda sjalar avlastar bäst enlig många. De kan användas under väldigt lång tid eller så länge barnet tycker om att bli buret, tills barnet väger 18kg. Dessa sjalar är lätta att ta på sig och inte för tunga att gå runt med även när barnet blir större och tyngre.

BB-sling - Ringsjal justeras lätt med hjälp av två ringar. Den är lätt att använda och tar inte mycket plats i väskan när man är på väg någonstans. En ringsjal används för en nyfödd och upp till 2-3 års ålder. Mindre barn bärs mage mot mage medan de äldre barn kan bäras på höften, men även på ryggen under kortare stunder.

Mei Tai är en fyrkantig bärsjal gjord av fyra olika tygband. De två banden knyts runt midjan och uppåt över axlar och rygg. Barnet bärs upprätt på magen, höften eller ryggen. Den är ergonomisk, dvs barnet sitter ergonomiskt. Den är lätt att använda och har lång användningstid. Den typ av bärsjal är även sval och skön. Den här modellen av bärsjal möjliggör en diskret amning om man önskar och behöver amma barnet.

 

Bärsele – när är bärselen bra?

Bärsele är bra att ha när barnet är litet. I regel används bärsele från det att barnet är fött till att barnet börjar väga ca 12kg. Vilket märke eller kvalitet ska man välja är väldigt individuellt men det är att par saker man bör tänka på. Rätt modell möjliggör rörenhetsfrihet. Sömmar ska vara förstärkta och i slitstarkt material. Den ska också vara lätta att justera även när barnet sitter i selen. Viktigt är att tänka på att barnet inte bör sitta länge i samma position även om det känns bekvämt för förälder och barnet. En nyfödd bebis bör ha ett rejält nackstöd.

På marknaden finns många bärselen som är utvecklade med hjälp av barnläkaren just för att få rätt stöd för barns huvud, rygg och höfter. En bra och ergonomisk bärsele med komfort uppfyller många småföräldrarnas behov. Hos oss kan ni hitta bärsele och en nyföddinlägg i ett startpaket. Från dag ett kan man börja använda bärsele med inlägget och sedan när barnet är lite större används bärselen utan inlägget upp till 20kg! I praktik blir detta den enda bärsele som behövs under barnets tidiga uppväxt.

Bärsele kan användas i alla fyra bärpositioner: mage vänt utåt eller inåt, höft eller rygg. Allt för att man ska bära det käraste barnet med omtanke och närhet så länge det behövs och önskas.

 

Mer information om bärsele och bärsjal

Oavsett vilken man väljer, bärsjal eller sele, är det bra att tänka på att barnets ansikte kan vara mer exponerat för solljus eller kyla, beroende på väder och bärposition. Med några extra plagg som solhatt och solkräm på sommaren och varma barnskor eller termosockor under kalla och ruggiga dagar skyddar man de kroppsdelar som exponeras allra mest. Bärselen eller bärsjalen ska ge bra avlastning för den som bär den. Om du fortfarande inte vet vilken av de två ska du välja är det toppen om du har möjlighet att testa olika selar eller bärsjalar hos någon du känner. Hur de känns på kroppen är väldigt individuellt och du bör hitta det som passar dig och ditt barn bäst.

 

SORTIMENT & VARUMÄRKE

I vårt sortiment finner i bärselen i olika modeller och från olika varumärken. Bland annat Baby Björn, Babylonia, Be Cool och Jane.

 

Läs gärna mer om vårt sortiment av Babynest.

 

Sökord i denna artikel: Bärsjal trikå, amma i bärsjal, knyta bärsjal, bärsjal nyfödd.

LÄSTIPS FRÅN BARNTEMA MAGASIN

Varför skrattar och ler bebisar?

Aktivitetstips i Sverige 

Varför ska du välja ekologiska kläder?

Hur får man bort fläckar från kläder?

Få vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få information om kampanjer, tävlingar, rabatter och mycket mer på temat barn.