Babykläder

Babykläder är kläder som är specifikt anpassade till det lilla nyfödda barnet. Babykläder är till barn upp till 1 års ålder. De är anpassade för att vara extra lätta att ta av och sätta på. Babykläder har även extra utrymme för den lilla babyblöjan.

 

Basplagg att börja med - babykläder

Som förälder till en ny människa kan man förbereda sig på många inköp. Tillväxten hos en bebis är mycket snabb under det första året av deras liv. Bebisar dubblar sin födelsevikt under första halvåret och tredubblar den under det första året.

Det första tiden efter födseln behöver barnet mycket tid att sova och äta. Man kan lätt tro att det inte behövs så mycket kläder som i början.Bodys och underdelar, strumpor och mössor är basplagg som alltid behövs. Någon extra filt att bädda om barnet i vagnen eller bilen, plus en massa bebiblöjor. Om det är en vinterbebis ni fått, bör ni även skaffa en overall.

Så fort huvudet blir lite stadigare utvecklas även barnets syn. Det händer när barnet är ca två månader gammal. Barnet börjar fixera blicken på korta avstånd och le mot sina föräldrar. Det är period med promenader i parkerna och bland folk. Man vill ju också visa sin skatt för sina vänner och bekanta. Då vill föräldrar ofta ha mer än bara basplagg när det tillbringas mer tid utanför hemmet.

Att ha handlat lite kläder innan förlossningen är en fördel. Alla kläder och filtar ska vara tvättade innan barnet kommer i kontakt med dem. Detta då barnet hy är känsligt för kemiska produkter och eventuella gifter som kan finns i textilierna i babykläderna.

 

 Hur väljer man babykläder?

Bodys är jättebra och praktiska att ha. Enkla och mjuka med knäppning i halsen brukar fungera bra. Man kan också välja bland olika omlottbodys med tryckknappar nertill på framsidan som underlättar och är mycket omtyckta. En annan typ av omlottbody är med snöre som går att knyta upp. Smaken är olika så det är bara roligt att kunna välja.

Byxor som är tillverkade i mjukt material, mysbyxor, är också praktiska babykläder. Man hittar de med eller utan fot. Det finns olika modeller av sparkbyxor som är väldigt praktiska att ha.

Mössa är ett måste när man pratar om små barn! Vinter som sommar behöver barnet några sköna och mjuka mössor. Med eller utan knut och som ska sitta tätt runt öronen. Detta är ett måste-plagg till bebisen.

Allra bäst för kvällar och nätter är pyjamas med fot eller sovsäck. De byts ofta så det är bra att införskaffa sig ett par sköna och mjuka sovplagg.

Sockar ska vara mjuka och tillverkade i hög procent av bomull. Gärna med söm som är förstärkt i ankeln för att sitta fast på foten.

Vintern i Sverige kan vara riktigt ruggig och då bör man komplettera babykläderna med en overall eller åkpåse. Många föredrar overall i vagnen men om det är riktigt kallt då är åkpåsen betydligt mer effektiv. Overall behöver vara mjuk och rymlig och med en eller två dragkedjor fram och gärna med huva baktill.

 

 Hur tvätta babykläder?

Bebisar har extra känslig hud och det är viktigt att tvätta alla plagg innan man använder dem.

Att tvätta med parfymfria tvättmedel och sköljmedel som är anpassade för känslig hud är vad som starkt rekommenderas - gärna testade av Astma och Allergiförbundet. 

Kontrollera tvättsymboler på babykläder innan de tvättas. Istället för vittvättmedel som innehåller blekmedel kan man använda citronsyra blandat med bikarbonat i kallt vatten för att gnugga bort eventuella fläckar.

 

 Generella storlekar på babykläder:

• Storlek 50 - nyfödd baby


• Storlek 56 - baby 1 månad


• Storlek 62 - baby 3 månader


• Storlek 68 - baby 6 månader


• Storlek 74 - baby 9 månader


• Storlek 80 - barn 1 år


• Storlek 86 - barn 18 månader


Storlekarna för babykläder beräknas i centimeter (längden på barnet)

Rutnät Lista

Fallande ordning
Filter

1-24 of 165

Sida:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Rutnät Lista

Fallande ordning
Filter

1-24 of 165

Sida:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

LÄSTIPS FRÅN BARNTEMA MAGASIN

24 roliga babyfakta

Bilsemester med barn? Vi har tipsen som underlättar

5 saker att tänka på när du träffar en nyfödd bebis!

Varför ska du välja ekologiska kläder?

Få vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få information om kampanjer, tävlingar, rabatter och mycket mer på temat barn.